Yerli Aşı 15 Aralıkta Başlayacak!
Yerli Aşı 15 Aralıkta Başlayacak! Corona virüs aşısı ile ilgili önemli haberler hızla gelmeye devam etmektedir. ERÜ Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce (İKUM) un birlikte geliştirmiş olduğu corona virüs aşısı ile ilgili son dakika haberi geldi. Corona virüse karşı geliştirilmekte olan yerli aşının Faz 2 çalışmalarına tam hızla devam edilecek. Yerli aşı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İKUM Müdür Yardımcısı Ahmet İnal, aşının yan etkileri ve güvenilirliği ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Yerli corona virüs aşısında kritik tarih olarak belirtildi. Kayseri’de Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) geliştirilmekte olan corona virüs aşısında Faz 1 çalışmalarında nihai sona gelindi. Edinilen bilgilere bakılaraktan; yerli aşının Faz 2 çalışmalarına 15 Aralık tarihinde start verileceği iletildi.
Kayseri’de Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşıda Faz 1 çalışmaları 14 Aralık itibari ile bitecek. 15 Aralık’tan sonra ise Faz 2 çalışmalarına başlangıç sağlanacak. Üniversite sorumluluğunda faz çalışmalarının yürütüldüğü İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İKUM) Müdür Yardımcısı Ahmet İnsal, Faz 1’de 44 aşı gönüllüsünün bulunduğunu, Faz 2 aşısında ise 200 civarında gönüllünün aşılacağını söyledi. “Şu anda 100’den fazla başvuru var. Zaman içinde bunun tamamlanacağını düşünüyoruz” açıklamalarına yer verdi.
Önemli Bir Yan Etkiye Rastlanılmadı
Önemli Bir Yan Etkiye Rastlanılmadı. ERÜ Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ile İKUMbirlikteliği tarafından Covid-19‘a karşı geliştirilmekte olan aday sıfatı taşıyan aşının Faz 1 çalışmaları hızla devam etmektedir. Yerli aşı adayları arasında yaygın uygulanmaya en yakın olan ve insan deneyleri sürdürülen aşının Faz 1 kapsamındaki ilk doz uygulaması 44 gönüllüye geçtiğimiz Kasım ayının başlarında yapıldı. Önemli bir yan etkiye rastlanmayan ilk doz uygulamadan sonra ikinci doz uygulama da 26 Kasım’dan bu yana gönüllülere uygulanmaya devam etmektedir.
GÖNÜLLÜ BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR
14 Aralık tarihi itibari ile yerli aşıda Faz 1 çalışması tamamlanması öngörüldü. 15 Aralık tarihinden sonra da Faz 2 çalışmalarına başlşangıç sağlanacak. Faz 2 de 200 gönüllüden daha fazla gönüllü olması bekleniyor. Bu durumda gönüllü başvuruları alınmaya hızla devam edilmekte.
BAĞIŞIKLANMA NE KADAR SÜRECEK?
Ahmet İnal, uzun dönem süresince bağışıklanmanın ne kadar olacağını bilmediklerine dikkat çekti. “Biz tahmini olarak 6 ya da 8 ay olarak beklemekteyiz. Farz edelim ki 6 ayda bir aşılanma gerekiyorsa bizim yıllık aşı ihtiyacımız 328 milyon doz değerindedir. 328 milyon dozu sizin mutlaka yerli aşı bünyesinde kendimizin üretmesi gerekmektedir” açıklamalarına yer verdi.